dilluns, 27 de juny del 2011

Memoria Coral d'Alumnes

Memòria del curs 2010/2011
Coral d'Alumnes de Vilafranca


El curs en xifres: número de persones i d'assaigs.
Tot i que han assistit a algun assaig un total de vint persones, alguns només venien a provar-ho i van plegar de seguida per diversos motius (com ara coincidència amb altres activitats extraescolars). Durant el primer trimestre vam treballar amb un grup de tretze nois i noies. A partir de gener hi ha hagut nou cantaires, que han seguit regularment fins a final de curs: tres nois que feien de barítons, un altre noi encara amb veu blanca, que cantava de soprano, i cinc noies, que es repartien entre contralts i sopranos en funció de la cançó treballada. La gran majoria d’aquests nou deien que voldrien continuar el curs vinent.
En total s’han fet 26 assaigs, sempre en dilluns de 17.45 a 19h. L’aula de música ha resultat un espai adequat, ja que està ben equipada (piano, equip de música, ordinador i pissarra digital...) i es troba en una zona de l’edifici prou allunyada de les aules on es fa classe a la mateixa hora.

Assoliment dels objectius proposats.
- Fer un projecte obert als diferents centres de secundària de Vilafranca.
Aquesta va ser una proposta que va fer l’AMPA quan es plantejava la idea l’estiu passat, i cal dir que ha estat un encert. Han passat pels assaigs nois i noies de quatre centres diferents, i en el grup final hi ha alumnes de dos instituts: l’Eugeni d’Ors i l’Alt Penedès.
- Assajar sense partitures, potenciant l'oïda i la memòria.
Només s'han repartit fulls amb els textos d'algunes cançons. S'han utilitzat, durant el tercer trimestre, alguns enregistraments parcials d'assaigs per tal que els propis cantaires poguessin comprovar com sonaven els temes i quin problemes calia corregir. També s'ha utilitzat, alguns dies, el recurs de cantar estil karaoke amb vídeos del YouTube, sobretot per buscar repertori nou.
- Adaptar el repertori als cantaires i que ells participessin en la tria, però mantenint una línia concreta (pop, rock, gospel).
S’han treballat sis temes:
- Freedom (Charles Mingus)
- Bona nit (Els Pets)
- Wade in the Water (tradicional)
- Three Little Birds (Bob Marley)
- Bon dia (Els Pets)
- Waka waka (a partir de la versió de la Shakira)
Els dos darrers els han proposat els cantaires directament, i hi ha una petita llista de temes a afegir en el futur. Totes les cançons han arranjades pel director, expressament per al cor.
- Participar a la vida del centre, durant la Setmana Cultural o en actes de final de curs
L'objectiu inicial que no s'ha aconseguit era fer una petita actuació abans d’acabar el curs. Aquesta possibilitat ja va ser descartada a mitjans del segon trimestre, veient el ritme de treball i com estaven els temes. El fet que es perdessin molts assaigs pel fet de coincidir molts dilluns amb dies festius, que no s'estabilitzés el grup fins al gener, i la gairebé nul•la experiència coral dels cantaires, són factors que han fet que el progrés d'aquest primer curs hagi estat lent. Cal dir que s'ha dedicat un temps important dels assaigs a fer exercicis de ritme i d'afinació deslligats del repertori.

Altres aspectes a valorar
Durant els assaigs s’han utilitzat diferents tècniques, que han anat variant durant el curs. Al principi es van fer força exercicis de posició i respiració, que posteriorment s’han anat reduint per fer més treball d’afinació i rítmica. Un dels treballs que millor ha funcionat en el darrer tram de curs ha consistit en la repetició cantada de frases musicals tocades amb el piano.
Cal dir que l’oïda del grup ha anat millorant al llarg del curs. Com a exemple, una de les dificultats ha estat aconseguir que les noies aprenguessin a fer la seva octava correctament a partir de la veu masculina, per no haver de fer els exemples sempre en falset.
Hi ha alguns aspectes de la dinàmica d’assaig que es podrien millorar, com ara el silenci i la puntualitat. Cal destacar que l’assistència en general ha estat bona, excepte en les darreres setmanes de cada trimestre, coincidint amb períodes d’exàmens i lliuraments de treballs.
Un element que no estava previst a principi de curs ha estat la creació del blog de la coral, http://coralvila.blogspot.com/ on els cantaires han participat també directament amb els seus comentaris. De moment ha servit sobretot per anar-hi posant alguns enllaços d’exemples de repertori, així com alguna fotografia. En el futur s’hi podran afegir també enregistraments i fer-hi entrades més freqüents. Tant el blog com les fotografies ajuden a la cohesió del grup.
Queda pendent un detall important: trobar un nom per a la coral. Es van fer propostes, però no n’hi ha hagut cap que tingués prou acceptació.

Conclusió
Aquest era el primer curs de funcionament del projecte, sense cap experiència prèvia per fer-ne la comparació. Era una incògnita quanta gent vindria i, en funció d'això, quins objectius podríem dur a terme. En resum es pot dir que, tot i que el grup de cantaires no ha estat nombrós, s’ha fet una bona feina i que val la pena continuar el proper curs.


Eduard Barrobés i Meix
Director de la coral d’alumnes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada