dijous, 13 d’octubre del 2011

'Delegats i delegades en 3D': fomentar la participació als IES

La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família ha obert aquesta setmana les inscripcions al programa ‘Delegats i delegades en 3D’, dirigit a tots els centres educatius de secundària de Catalunya (Batxillerat i Cicles Formatius). L’objectiu de la iniciativa és fomentar la cultura participativa entre l’alumnat i el professorat, així com augmentar la capacitat de comprometre’s i d’assumir responsabilitats.

El programa preveu que el delegat o delegada de classe, amb el suport del tutor o tutora i l’assessorament d’especialistes en participació, proposin a la resta de l’aula l’inici d’un projecte en el marc de l’institut. Una vegada escollit el projecte, els estudiants hauran d’assumir tasques i prendre decisions de manera conjunta al llarg del curs, de manera que hauran de posar en pràctica el valor de la responsabilitat i el compromís.

En edicions anteriors, alguns d’aquests projectes duts a terme van ser la millora de la convivència, la dinamització de l’hora del pati amb activitats per a la resta de cursos, la millora de la relació entre l’alumnat, o el foment de la participació de tota la classe a través de la realització d’un lip dub o curtmetratge.

De totes maneres, l’objectiu del programa no és la realització del projecte en sí, sinó que l’alumnat i el professorat adquireixin coneixements, eines i actituds per treballar i organitzar-se de manera participativa. En definitiva, es pretén que aprenguin a debatre, dinamitzar i decidir, habilitats per a la ciutadania crítica i compromesa.

A més d’això, ‘Delegats i delegades en 3D’ es proposa reforçar la figura del delegat com a interlocutor dels estudiants i del professorat, i com a revulsiu dels processos de participació en el marc d’una classe i, per extensió, en el conjunt del centre d’ensenyament.

Per tal d’aconseguir un correcte funcionament del procés participatiu, l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) posarà a la disposició de l’IES d’un especialista en participació, que es desplaçarà al centre per formar i acompanyar a delegats i tutors durant tot el procés. Així mateix, l’ACJ aportarà el material i els recursos necessaris per a on bon desenvolupament de les diferents fases del programa.

Els instituts interessats en inscriure’s al programa tenen temps fins el proper 21 d’octubre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada