divendres, 4 de novembre del 2011

Actituds en la comunicació interpersonal (2)

ACTITUDS EN LA COMUNICACIÓ INTERPERSONAL
PER PART DEL QUE ESCOLTA
Positives,
que afavoreixen la comunicació
Defectes,
que dificulten la comunicació
Roman constantment en una actitud d'interès, atenció i activitat. Aprofita al màxim el temps d'escolta. Mira als altres mentre parlen amb mostres d'atenció o interès. No para esment. Es distreu amb facilitat. Dóna mostres ostensibles d'avorriment.
Pansa per alt els petits defectes del comunicant i es fixa abans de res en el que diu, les seves raons, les seves aportacions, els seus sentiments. Atén només als tics, repeticions, defectes de dicció, etc. dels altres, i reacciona davant ells fins i tot ostensiblement. En tot cas, no capta les idees ni els sentiments dels altres.
Cerca abans de res comprendre a l'altre, els seus punts de vista, les seves raons, els seus sentiments, abans de rebatre les seves idees. Es preocupa abans de res de buscar les fallades del raonament dels altres. El seu objectiu és rebatre a l'altre.
Adopta davant l'altre una actitud d'acceptació cordial de la seva persona, d'empatia. Intenta comprendre-li i posar-se en els seus punts de vista. Sent a l'altre pensant la resposta i preparant-la mentre parla. Polemitza.
Es mostra confiat. Intenta ser objectiu. Evita els prejudicis. Cerca dobles intencions en el que els altres diuen. Es deixa guiar pels prejudicis.
Li sembla normal que els altres pensin de manera diferent que ell. Més encara, li sembla que el grup s'enriqueix quan s'aporten punts de vista diferents sobre un tema. Rebutja tota opinió a a els seus punts i vista. No aguanta que hi hagi persones que pensin de manera diferent que ell.
Accepta les idees i solucions que els altres proposen quan el grup veu que són bones, encara que siguin diferents de les seves o encara que tinguin conseqüències que li causin molèsties. Es resisteix a acceptar que els altres tinguin raó o que les solucions que proposen siguin millors que les seves. Li molesta que els altres tinguin millors idees que les seves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada